13241311_1302554776424843_220137949645922107_n.jpg

Čovjek je u svom evolucijskom razvoju stalno bio pod raznim pritiscima; od prirodnih nepogoda, neprijateljske okoline, borbe za hranom pa do međusobne borbe. Uslijed takvog razvoja cijelo tijelo je usmjereno i napravljeno da se brine za sebe, odnosno funkcija tijela i je preživljavanje. Cijeli svoj životni vijek čovjek je bio pod različitim oblicima stresa koji su predstavljali više fizičke opasnosti nego psihičke. Razvojem tehnologije sam fizički stres i preživljavanje je potisnuto u drugi plan i danas čovjek živi (osim profesionalnih vojnika, policajaca, tjelohranitelja i sl.) više pod psihološkim oblicima stresa. Tijelo koje je na neki način zapušteno zbog manjka fizičkog kretanja polako gubi prirodne obrambene mehanizme protiv stresa i ubrzava fizičko propadanje.

Fizički sukob izmedju dva čovjeka predstavlja iskonski oblik stresa koji je u davnini, a i u današnje vrijeme iskusila većina ljudi. Za fizički sukob izmedju dvoje ljudi potrebno je upotrijebiti sve prirodne resurse koje pojedinac posjeduje, kako od fizičkih (snaga, brzina, spretnost) tako do psiholoških (smirenost, hladnokrvnost) i kao takav predstavlja idealnu fizičku vježbu kao oblik održavanja zdravog duha i tijela.

Podrazumijeva se da u današnje vrijeme takav oblik vježbanja zahtijeva određen pristup i zaštitnu opremu koji omogućuju da se takav sukob vježba bez povreda.

 
Banner
Banner
Banner
Banner