sambo_crows2.jpg

 

 

Rad na vreći je neizostavni dio treninga svih udaračkih disciplina. Svaka disciplina tijekom vremena stvorila je svoj tip rada na vreći sa kojim je nastojala doći do onih performansi za koje smatra da su joj najpotrebnije, međutim taj rad je u svakom slučaju bio nemjerljiv i na nekin način je ovisio o subjetkivnoj procijeni samog vježbača i njegovog trenera. U ostalim sportovima trening je uvijek pod nazorom u smislu mjerenja trenažnog procesa tako da je vježbač uvijek pod kontrolom i točno se vidi njegov eventalni napredak ili nazadovanje. U cilju zadovoljenja takvih informacija u sportu se koriste od najjednostavnijih mjerenja pomoću štoperice, utega, brojenja ponavljanja pa do sofisticirane informatičke tehnologije. Najinteresantniji podaci u svakom treningu su o vremenu trajanja uloženog napora, broju ponavljanja i uloženoj energiji.

 

Trenažna vreća Crows nudi upravo takvu kontrolu nad radom vježbača na vreći. Sama vreća na izgled se ne razlikuje od običnih vreća kakve se koriste od davno u udaračkim disciplinama. Materijal od kojeg je izrađena ugodniji je za rad jer je svojom tvrdoćom prilagođen da ne oštećuje zglobove kojima se vrše udarci. Ona je spojena sa svojeg vrha, pored lanca na kojem visi sa računalom koji ima tri display-a.

 

Prvi display pokazuje vrijeme rada vježbača na vreći i ono se podešava prema željenom vremenu koje se želi provesti na vreći.

 

Drugi display pokazuje broj udaraca izvršenih u zadanom vremenu.

 

Treći display pokazuje energiju svakog udarca izraženu u Ws ili J ( Ws = J ).

Udarac kao fizikalna pojava predstavlja sudar mase dva inertna tijela prilikom kojeg se prenosi energija. Veličina te energije ovisi o brzini i masi tijela koje udara i tijela koje prima udarac. Svi znamo kako je relativno lako ispoljiti veliku energiju ako udaramo u nešto što je fiksno i masivno npr. zid, međutim stvari se bitno mjenjaju ako pokušamo sjekirom udariti list papira koji slobodno visi u zraku. U pokušajima da se snaga udarca izrazi u kg ili N (Njutnima) mi u stvari mjerimo „gurajuću“ silu, a ne energiju udarca. U industriji, pogotovo vojnoj kad got se govori o snazi udarca (bilo čega) govori se o energiji koja se pritom prenosi.

Osim o masi i brzini ta energija ovisi o nizu drugih faktora kao što su strkutura, tvrdoća, putanja i ostalo. To se vrlo lako dokaže, svi znamo da nije isto ako nas jednakom brzinom pogodi pet kg perja ili pet kg željeza. Trenažna vreća Crows napravljena je da što bolje simulira one energije koje je u stanju predati vježbač u udaračkim disciplinama, odnosno da se ponasa kao sparing partner prilikom primanja udaraca. To znači da ukoliko je udarite dok se ona odmiče od vježbača udarac će biti slabiji i ukoliko je udarite kad se primiče vježbaču udarac će biti jači. Također postoji mogućnost da sami podesimo koji je minimalni udarac koji će registrirati, zbog različitih težinskih kategorija koje će raditi na vreći. Idealna je za trening zbog svojih mogućih sistema rada. Postoji mogućnost da ju postavite da radi u režimu da ne broji udarce ispod neke razine za koju smatrate da je ispod razine o dr eđenog vježbača. Također postoji mogućnost da se zvučno oglasi ukoliko je vrijeme između dva udarca veće od zadanaog (npr. 3 sek) što nam omogućuje da kontroliramo intezitet rada na vreći.

Ukoliko ste zainteresirani za više detalja ili za prezentaciju slobodno nam se obratite na adresu This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ili na mobitel 091 260 01 47. Željko Banić

 
Banner
Banner
Banner
Banner